Προϊόντα Fast Food και Τελικής Γλυκοζυλιώσης (AGEs)

Τα περισσότερα προϊόντα <<φαστ φουντ>> (γρήγορο φαγητό) σχετίζονται με την παχυσαρκία, καθώς περιέχουν ιδιαίτερα αυξημένη ποσότητα θερμίδων και νατρίου, ενώ υπολείπονται σε ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη Α, ριβοφλαβίνη και φυλλικό οξύ. Οι θερμίδες προέρχονται από το λίπος και τη ζάχαρη. Όσον αφορά στη σύσταση του προσλαμβανόμενου λίπους έχει υπολογιστεί ότι το 30%  αποτελείται από τρανς λιπαρά οξέα τα οποία έχουν συσχετιστεί με καρδιαγγειακά νοσήματα. Πολύ πλούσιες σε θερμίδες είναι οι τυρόπιτες, οι σπανακόπιτες, ζαμπονοτυρόπιτες , λουκανικόπιτες που αποτελούν συνηθισμένο γεύμα ειδικά στα παιδιά και τους εφήβους. Οι τροφές αυτές εκτός από τη θερμιδική τους αξία συχνά παρασκευάζονται με κακής ποιότητας λίπη και όχι με ελαιόλαδο οπότε καλό είναι να αποφεύγονται.

Η διαδικασία της προσκόλλησης της γλυκόζης σε διάφορα κύτταρα μέσα στο σώμα μας και της μετέπειτα αλλαγής  του σχήματός τους έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας ομάδας από χημικές ουσίες που όλοι έχουμε στο σώμα μας και λέγονται προχωρημένα προϊόντα τελικής γλυκοζυλίωσης (advanced glycation end products) ή εν συντομία AGEs ή γλυκοτοξίνες. Τα AGEs παράγονται στο σώμα μας ή λαμβάνονται με τις τροφές. Τα AGEs μπορούν να δημιουργηθούνε όταν τα σάκχαρα αγκιστρώνονται και κολλάνε πάνω σε λίπη, πρωτεΐνες, ή άλλα μόρια μέσα στο σώμα μας. Άτομα με διαβήτη φτιάχνουν τα προιόντα αυτά πιο γρήγορα, όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους είναι αυξημένα. Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του σακχάρου κυρίως μετράει τη γλυκόζη που είναι κολλημένη στις πρωτεΐνες στα ερυθρά αιμοσφαίρια ενός ατόμου. Τα AGEs μπορούν να καταστρέψουν κάθε ιστό μέσα στο ανθρώπινο σώμα και είναι η αιτία των επιπλοκών του διαβήτη τόσο της μικροαγγειοπάθειας (μάτια, νεφρά) όσο και της μακροαγγειοπάθειας (καρδιά). Γι’ αυτό η σωστή ρύθμιση του σακχάρου είναι επιτακτική ανάγκη στα άτομα με διαβήτη. Εξωγενώς τα AGEs σχηματίζονται με τη θέρμανση ή το μαγείρεμα σακχάρων με λίπη και πρωτεΐνες και εισέρχονται στο σώμα μας μέσω των τροφών που καταναλώνουμε. Τρόφιμα που εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες και χαμηλά επίπεδα υγρασίας έχουν υψηλότερα επίπεδα AGEs. Υψηλά επίπεδα γλυκοτοξινών έχουν τα πλήρη κίτρινα τυριά, λιπαρά κρέατα, λουκάνικα, το βούτυρο, οι μαργαρίνες,  η έτοιμη μαγιονέζα, οι ξηροί καρποί, κράκερς, μπισκότα και τσιπς. Αποφεύγουμε τις υψηλές θερμοκρασίες στο μαγείρεμα και το τηγάνισμα και προτιμάμε υγιεινότερες μεθόδους μαγειρέματος όπως βράσιμο και στον ατμό.

Γράφει ο/η ,Δημοσιεύθηκε στις: 4 Ιουνίου, 2017,Κατηγορίες: Blog, Διατροφή, Σακχαρώδης Διαβήτης,Ετικέτες: , , , , , ,Προβολές: 192,

Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα!

Κλείστε ραντεβού για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τη φύση του προβλήματος σας.