Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη είναι μία πάθηση του πεπτικού που οφείλεται στη δυσανεξία στη γλουτένη που είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα σιτηρά αλλά επίσης και σε άλλους σπόρους όπως τη σίκαλη, το κριθάρι και  τη βρώμη. Η κοιλιοκάκη ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα. Οφείλεται στην ενεργοποίηση του ανοσολογικού συστήματος κατά των τροφών που περιέχουν  γλουτένη και την  απελευθέρωση παραγόντων φλεγμονής που οδηγούν τελικά στη καταστροφή των εντερικών λαχνών, της επιφάνειας δηλαδή του εντέρου που γίνεται η απορρόφηση των τροφών. Η κοιλιοκάκη μπορεί να εμφανιστεί στα πλαίσια αυτοανοσίας και να συνδυαστεί και με άλλο αυτοάνοσο όπως με το σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι.Η έγκαιρη διάγνωση της κοιλιοκάκης σε άτομα με σακχ. διαβήτη βελτιώνει το γλυκαιμικό έλεγχο και το ρυθμό ανάπτυξης.

Για την αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης θα πρέπει να εφαρμοστεί ειδική δίαιτα χωρίς γλουτένη εφόρου ζωής. Η δίαιτα περιλαμβάνει αποχή από τροφές που προέρχονται από σιτηρά, κριθάρι και βρώμη, οι οποίες αντικαθίστανται από ειδικές τροφές χωρίς γλουτένη που διατίθενται στα φαρμακεία και σε ειδικά σημεία πώλησης. Χρειάζεται προσοχή για την κρυμμένη γλουτένη στις τροφές , μόνο η αναγραφή στην ετικέτα των συσκευασιών ότι το προϊόν είναι ελεύθερο γλουτένης εξασφαλίζει τους ασθενείς. Η δίαιτα ελεύθερη γλουτένης προκαλεί σταδιακή πτώση του τίτλου των αντισωμάτων στον ορό ένα μήνα από την έναρξη της και πλήρη ομαλοποίηση τους στο τέλος του πρώτου χρόνου. Η μη συμμόρφωση αυξάνει τον κίνδυνο για αναιμία, υποβιταμίνωση, υπογονιμότητα, λέμφωμα εντέρου και αδενοκαρκίνωμα της νήστιδας (που είναι τμήμα του λεπτού εντέρου). Η έγκαιρη θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης των παραπάνω επιπλοκών στα επίπεδα που εμφανίζονται στο γενικότερο πληθυσμό.

  • Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε φυσιολογικό βάρος σώματος γιατί όταν ο δείκτης μάζας σώματος υπερβαίνει το 25Kg/m2,η θνησιμότητα από επιπλοκές του διαβήτη αυξάνει.
  • Η απώλεια βάρους ακόμα και σε μικρό ποσοστό 5-10% είναι ικανός παράγοντας για να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, την ανοχή στη γλυκόζη και να μειώσει τόσο τα λιπίδια όσο και τη πίεση του αίματος.
  • Σύμφωνα με τις σύγχρονες συστάσεις, το άτομο με διαβήτη μπορεί να καταναλώσει μεγάλο εύρος τροφών μέσα στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, την οποία άλλωστε στην πραγματικότητα θα πρέπει να ακολουθούν όλα τα άτομα, ανεξάρτητα εάν έχουν διαβήτη ή όχι.